W kontekście celnym Brexit został podzielony na etapy. Należy przygotować się na nowe formalności w 2022 roku.
Z dniem 1 stycznia 2022 r. nastąpiły kolejne zmiany w zasadach przeprowadzania kontroli granicznej pomiędzy Zjednoczonym Królestwem a Unią Europejską. Jak podaje Małgorzata Matwiejuk, kierownik agencji celnej w Koroszczynie z AsstrA Polska Sp. z o.o., główne obszary objęte planowanymi zmianami to eksport żywności, roślin i produktów pochodzenia roślinnego oraz deklaracje bezpieczeństwa przy imporcie do Wielkiej Brytanii. Ekspert firmy AsstrA zwraca uwagę na zaplanowane kilkuetapowe zmiany.
Od 1 stycznia 2022 r.
— W pierwszej fazie zmian czeka nas wprowadzenie pełnych deklaracji celnych i kontroli, przy czym pamiętajmy, że deklaracje bezpieczeństwa i ochrony (Safety and Security Declarations) nie będą wymagane do 1 lipca 2022 r. Co ważne, przewoźnicy transportujący towary przez porty w Wielkiej Brytanii korzystające z usługi przemieszczania towarów pojazdami, tzw. GVMS (Goods Vehicle Movement Service) muszą być zarejestrowani w tej usłudze — zaznacza Małgorzata Matwiejuk.
Należy również odnotować fakt, że utrzymany zostaje wymóg prenotyfikacji, tj. wcześniejszego zgłaszania przez brytyjskich importerów za pośrednictwem systemu IPAFFS (Import of products, animals, food and feed system) ładunków z produktami roślinnymi i pochodzenia zwierzęcego oraz produktów wysokiego ryzyka niebędących pochodzenia zwierzęcego. Co więcej, nadal będą wymagane dokumenty potwierdzające pochodzenie produktu.
Od 1 lipca 2022 r.
Co czeka nas w drugiej połowie roku? Ekspert AsstrA zwraca uwagę na weryfikacje certyfikatów, dokumentacji, identyfikacji tożsamościowej oraz kontrole fizyczne dla produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, roślin i produktów roślinnych, mięsa i produktów mięsnych, produktów wysokiego ryzyka i pasz niepochodzących od zwierząt. Obowiązywać będzie również nakaz wwozu produktów poprzez desygnowany punkt kontroli granicznej.
— Inspekcja żywych zwierząt będzie odbywać się w wyznaczonych punktach kontroli granicznej, które uzyskały stosowną zdolność operacyjną w miejscu wejścia. W przypadku braku wyznaczonego punktu kontroli, rewizje dalej będą przeprowadzane w miejscu przeznaczenia dla pozostałych miejsc wejścia, do czasu uruchomienia wystarczającej liczby punktów kontroli granicznych posiadających zdolność operacyjną. Od 1 lipca 2022 r. rozpoczną się odprawy na śródlądowych punktach kontroli Sevington i wyznaczonych punktach kontroli na lotniskach — kontynuuje kierownik agencji celnej w Koroszczynie z AsstrA Polska Sp. z o.o.
Jednak to nie wszystko. Wprowadzony zostanie zakaz wwozu na rynek brytyjski produktów P&R (Prohibited and Restricted), tj.: chłodzonego mięsa mielonego (wołowego, wieprzowego, jagnięcego, baraniego oraz koziego), chłodzonego lub mrożonego mięsa mielonego (drobiowego), oddzielonego mechanicznie mięsa pozyskanego z drobiu i ptaków bezgrzebieniowych lub ptaków łownych, nieklasyfikowanych jaj, chłodzonych surowych wyrobów mięsnych.
Od 1 września 2022 r.
W tym terminie branża musi przygotować się na weryfikację certyfikatów i kontrole fizyczne dla wszystkich produktów z kategorii nabiału.
Od 1 listopada 2022 r.
Pod koniec bieżącego roku wprowadzony zostanie również monitoring certyfikatów i kontrole fizyczne dla wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym produktów złożonych i produktów rybnych.
Należy również zauważyć, że do 1 stycznia 2023 roku został przedłużony termin uznawania w Wielkiej Brytanii oznakowania CE. Znak CE na produktach informuje, że wyrób spełnia wymagania dyrektyw europejskich. Zapewnia on konsumenta o bezpieczeństwie użytkowania produktu.
— Podstawowe wymogi dotyczące bezpieczeństwa produktów nie odbiegają od regulacji europejskich i w ciągu najbliższych lat najprawdopodobniej nie ulegną zmianie — podkreśla Małgorzata Matwiejuk. To oznacza, że produkty spełniające wymagania odpowiednich europejskich norm i dotychczas znakowane znakiem CE będą również spełniały oczekiwania brytyjskich tzw. wyznaczonych standardów.