Ze względu na konieczność utrzymania niskiej temperatury, mroźnie charakteryzują się wyjątkowo dużymi kosztami eksploatacji przypadającymi na metr kwadratowy. Dlatego też w obiektach tego typu priorytetem jest wydajne wykorzystanie powierzchni magazynowej. Przeanalizowaliśmy rozwiązania zastosowane w tym celu w centrum dystrybucyjnym Schmidt Zeevis.
Schmidt Zeevis, holenderski potentat handlu rybami i owocami morza, w 2015 roku zmienił lokalizację swojej głównej mroźni. Znajdujący się na obrzeżach Rotterdamu obiekt o powierzchni 3000 metrów kwadratowych zastąpiony został nowym, niemal trzykrotnie obszerniejszym magazynem w parku biznesowym Spaanse Polder. Pomimo znacznie większego metrażu, ze względu na konieczność utrzymania temperatury sięgającej -30 stopni Celsjusza, dobrano rozwiązania pozwalające maksymalnie wykorzystać dostępną przestrzeń i tym samym ograniczyć nakłady na energię elektryczną potrzebną do wyziębienia wnętrza.
Charakterystyka działalności
Firma wyodrębnia kilka kluczowych obszarów aktywności. Należą do nich: zaopatrzenie branży HoReCa, dostawy ryb na statki handlowe i wycieczkowe, wędzenie łososia, sprzedaż hurtowa i detaliczna oraz import i eksport. Mimo iż od lat największe znaczenie ma wśród nich obsługa krajowego i międzynarodowego sektora B2B, w ostatnim czasie przedsiębiorstwo wzmacnia także swoją pozycję w zakresie e-commerce. Internetowa sprzedaż ryb klientom indywidualnym wymusiła modernizację infrastruktury oraz rozbudowę głównego centrum dystrybucyjnego Schmidt Zeevis. W znajdującym się pomiędzy Rotterdamem a Schiedam parku logistycznym wygospodarowano działkę o powierzchni 14 000 metrów kwadratowych, na której stanęła zajmująca 8 500 m2 nowoczesna mroźnia.
Wdrożone rozwiązania
Największą infrastrukturalną przewagę obiektu nad poprzednim budynkiem stanowi centralny system zarządzania temperaturą. Innowacyjny układ eliminuje konieczność rozmieszczenia dodatkowych jednostek chłodzących, utrudniających optymalne rozplanowanie organizacji regałów i alejek. Dzięki wyzwoleniu się z dotychczasowych ograniczeń, możliwe było zmniejszenie liczby kanałów roboczych. Również ich wymiary zredukowano do minimum przy pomocy zastosowanych urządzeniom transportowym.
– Wyposażając mroźnię Schmidt Zeevis, zdecydowano się na wykorzystanie przeznaczonych do jazdy w bardzo wąskich alejkach systemowych wózków do kompletacji typoszeregu STILL MX-X o całkowitej szerokości wynoszącej 1160 mm – mówi Rafał Pańczyk, Dyrektor Działu Intralogistyki STILL Polska. – Wysokość kompletacji sięgająca 14 895 mm pozwala im na sprawną obsługę wielokondygnacyjnych regałów – dodaje.
Kubatura podzielonego sześcioma alejkami obiektu z pięcioma poziomami składowania dała łącznie 800 miejsc paletowych przystosowanych do towarów wymagających głębokiego mrożenia.
Rezultat
Prócz oszczędności wynikających z dużej gęstości składowania, na zmniejszenie całkowitych kosztów eksploatacji wpłynęły także usprawnienia w zakresie funkcjonowania wykorzystywanych urządzeń techniki magazynowej.
– Systemowe wózki do kompletacji STILL MX-X są standardowo wyposażone w układ OptiSpeed, pozwalający zawsze poruszać się z maksymalną bezpieczną prędkością. Odzyskują one także energię kinetyczną z hamowania oraz przemieszczeń hydraulicznych. Pracę operatora ułatwiają również programy jazdy oraz wstępne ustawienie wysokości podnoszenia. Wszystkie te elementy przekładają się na ponadprzeciętną wydajność. pracy modeli tego typoszeregu – mówi Rafał Pańczyk, Dyrektor Działu Intralogistyki STILL Polska.
By zapewnić odpowiednie warunki pracy temperaturze 30 stopni poniżej zera, dobrano egzemplarze z izolowaną, ogrzewaną kabiną. W efekcie, stworzenie scentralizowanej, nowoczesnej mroźni pozwoliło zwiększyć ergonomię oraz efektywność realizacji procesów intralogistycznych w Schmidt Zeevis.